DigitalLead afholder fire gange om året et fokusnetværk for softwareudviklere. Her bliver der delt erfaringer og givet tips og tricks. Blandt andet inden for såkaldt “teknisk gæld”, og hvad man som udvikler i den forbindelse skal være opmærksom på.
I Aalborg afholder DigitalLead løbende netværksmøder for softwareudviklere. Målet er at opbygge et stærkt fællesskab og et inspirerende og fortroligt forum, hvor softwareudviklere fra forskellige virksomheder og organisationer kan dele erfaringer, tips og tricks med hinanden.
Deltagerne er selv med til at bestemme, hvilke emner der skal diskuteres i netværket. Emnerne omhandler alt fra AI til bæredygtig softwareudvikling. Netværket skal være med til at styrke deltagernes kompetencer.
Et af de emner, som netværket har beskæftiget sig med, er såkaldt teknisk gæld.
Begrebet er inspireret fra økonomiens verden og refererer til at udvikle kode, der kan være hurtigere eller nemmere at implementere for at opnå hurtigere resultater, men som også kræver, at der arbejdes videre på koden for at holde den tidssvarende, så der ikke opstår fejl og problemer med koden senere.
"Det kan give udfordringer, når man skal integrere nye ting. Hvis man ikke opdaterer løbende, kan det ende med at blive for svært og komplekst at få koden up to date," forklarer Anton Sig Egholm, der er consultant ved Delegate, der laver IT-løsninger for virksomheder og organisationer baseret på Microsofts cloud-platforme.
Anton Sig Egholm forklarer, at teknisk gæld ikke er noget, man kan undgå, fordi teknologi forandrer sig, og fordi der kan komme nye krav fra kunder.
"Det er umuligt at undgå teknisk gæld helt, da det ikke er muligt at lave helt perfekt kode fra starten. Der skal være en balance mellem ikke at stræbe efter perfektion fra begyndelsen og at vedligeholde koden løbende. Nye krav fra kunder vil altid opstå, ligesom behov vil ændre sig. Det er vigtigt at være forandringsvillig og overveje, hvordan man kan tilpasse metoder, som man tidligere har anvendt."
Ifølge Anton Sig Egholm kan man stille sig selv en række spørgsmål, når man går i gang med at udvikle ny kode. På den måde kan man undgå nogle af de mest almindelige faldgruber, der fører til teknisk gæld.
"Det handler om at forstå, hvad god og vedligeholdelsesvenlig kode er. Det essentielle er, at koden effektivt opfylder sine funktioner. Ved at stille sig selv de rette spørgsmål kan man sikre, at koden forbliver holdbar og effektiv på længere sigt: Er koden let at læse for nye medarbejdere? Er koden nem at udvide? Er den robust over for uforudsete situationer og nye ting, der skal implementeres?"
Forskellige erfaringer bliver delt - og videreført ud i deltagernes organisationer
Deltagerne i netværksmøderne kommer med vidt forskellige erfaringer og fra forskellige virksomheder. Nogle af deltagerne har årtiers erfaring med softwareudvikling, mens andre er nye i branchen. Det giver et godt miks af nye idéer og faglig viden.
For Anton Sig Egholm er netværksmøderne i Aalborg et godt sted at få sparring og inspiration fra andre, der også arbejder med softwareudvikling, men inden for andre områder end hans eget.
"Det har været rigtig godt for mig. Jeg har ikke været softwareudvikler så længe, så jeg har fået meget værdifuld viden fra nogle af dem, der har mange års erfaring. Jeg har mange dygtige kollegaer, som jeg også kan få sparring fra,men de fleste laver det samme som mig. Det er rigtig godt at få erfaringer fra nogen, som laver noget andet," siger Anton Sig Egholm.
Efter at have diskuteret teknisk gæld med softwarenetværket holdt Anton Sig Egholm oplæg for sine kollegaer hos Delegate. Oplægget skulle hjælpe kollegaerne med forstå teknisk gæld, samt hvad man skal være opmærksom på når man koder. Anton Sig Egholm har på et efterfølgende møde i netværket også selv valgt at holde et oplæg, for at fortælle om, hvordan Delegate arbejder med AI.
Softwarenetværket er i øjeblikket fuldtegnet, og deltagerne mødes for sidste gang den 3. december, hvor de blandt andet vil diskutere bæredygtig softwareudvikling.
Er du interesseret i lignende netværk i Aalborg eller andre steder i Danmark? Du kan tilkendegive din interesse for en eventuel ny sæson til innovations manager Max Kelly Thygesen på .