5G Innovationshub: 5G giver store besparelser ved havvindmøller

Semco Maritime leverer blandt andet 5G løsninger til havvindmølleparker. De deler deres erfaringer i 5G Innovationshubben, hvor DigitalLead er partner.

Semco Maritime er medlem af dansk 5G Innovation Hub & Testbed, der er drevet af FORCE Technology og består af en lang række samarbejdspartnere herunder DigitalLead. Innovationshubben har til formål at fremme kommercialiseringen af 5G i Danmark og udvikle nyskabende løsninger med teknologien. Her deler deltagerne nemlig erfaringer med forskellige usecases og udforsker sammen de mange muligheder, som 5G åbner for.

Semco Maritime leverer ingeniør- og projektledelsestjenester til offshore- og energiindustrien. De fokuserer på løsninger inden for installation, vedligeholdelse og drift af offshore-anlæg, inden for både den konventionelle energisektor og offshore vind-industrien. Semco Maritime arbejder blandt andet med 5G-teknologi som en del af deres løsninger for at optimere dataoverførsel og kommunikation ved havvindmølleparkerne.

Brian Boye, der er senior manager for telekomprodukter hos Semco Maritime, forklarer, at 5G åbner op for en lang række muligheder, som tidligere var umulige, fordi de radiosystemer, man tidligere har brugt til kommunikation ude på offshore-anlæggene, har haft en meget begrænset datamængde.

”Hvis der ikke er en trådløs infrastruktur for data, kan man ikke udnytte de nye teknologiske løsninger uden at skulle koble sig på eksisterende fiberforbindelser. Ved at etablere 5G ved havvindmølleparkerne åbnes der op for en lang række nye muligheder for trådløst arbejde. Det betyder, at man blandt andet kan bruge droner, hvilket medfører betydelige besparelser, fordi man mindsker behovet for at sende mandskab med skib eller helikopter,” forklarer Brian Boye.

Optimerer driften og giver store besparelser

Brian Boye pointerer, at man i forbindelse med offshore-arbejde har behov for at have en lang række forskellige enheder, der kan kommunikere med hinanden. Det kan være sensorer, der optimerer driften og registrerer uregelmæssigheder, eller droner, der identificerer potentielle problemer.

"Her træder 5G virkelig i karakter som motorvejen, hvor alle elementer kan kommunikere. Det åbner for en lang række muligheder, hvor man kan kombinere forskellige teknologier til at optimere driften af vindmølleparkerne, så man får mere udbytte af dem, eller til at lave forundersøgelser, hvis der er problemer med nogle elementer,” forklarer Brian Boye og understreger, at det tidligere har været nødvendigt at sende mandskab ud med skibe eller helikopter blot for at undersøge, om der er et problem, der kræver reparation eller vedligehold.

”Med 5G åbnes der op for, at man kan bruge virtual reality og augmented reality til at håndtere driften af havvindmøllerne og turbinerne. De kan være fjerntilgængelige, så man kan tilgå dem fra land. I fremtiden vil man i et virtuelt vedligeholdelsesrum kunne betjene turbinen, som om man var derude. Det vil give store besparelser, både på udgifter til mandskab, men også i forhold til, hvor lang tid en turbine vil være ude af drift,” forklarer Brian Boye og tilføjer, at 5G også gør det muligt at opsætte sensorer, der kan optimere energiproduktionen i havvindmøller ved at minimere såkaldt "drift" fra andre møller i vindretningen.


5G åbner for muligheder, vi endnu ikke har forestillet os

Brian Boye forklarer, at 5G-teknologien muliggør en række nye use cases, som tidligere var umulige, og at vi nu for alvor begynder at forstå de muligheder, den bringer.

”Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan lave, hvis man har total 5G-dækning ude ved vindfarmene,” lyder det fra Brian Boye.

Han står nemlig også i spidsen for en række workshops, hvor aktører inden for offshore- og energibranchen mødes for at idéudvikle i forhold til use cases, hvor man kan bruge de nye muligheder, som 5G åbner op for.

Her har man blandt andet foreslået, at man skal undersøge, hvordan man kan bruge 5G til at forbedre sikkerheden for de medarbejdere, der arbejder ude på offshore-anlæggene.

5G-signalet kan nemlig være med til at forbedre sikkerheden i offshore-arbejde, fordi det muliggør hurtigere og mere pålidelig kommunikation med læger, der kan vurdere situationen i realtid. Desuden kan personer bære sensorer, der registrerer fald eller bevidstløshed, og automatisk sende alarm, hvor det tidligere var nødvendigt at sende et signal manuelt.

Dansk 5G Innovation Hub & Testbed mødes med jævne mellemrum og udveksler erfaringer med brugen af 5G-teknologi. Hvis du er interesseret i at blive en del af 5G-hubben eller connectivity generelt, kan du tage kontakt til Innovation Manager Peter Møller på pm@digitallead.dk.

Dansk 5G Innovation Hub & Testbed er drevet af FORCE Technology og en række samarbejdspartnere.

"Her træder 5G virkelig i karakter som motorvejen, hvor alle elementer kan kommunikere. Det åbner for en lang række muligheder, hvor man kan kombinere forskellige teknologier til at optimere driften af vindmølleparkerne, så man får mere udbytte af dem, eller til at lave forundersøgelser, hvis der er problemer med nogle elementer,”

- Brian Boye, senior manager for telekomprodukter hos Semco Maritime.