Nord for København ligger cybersikkerhedsvirksomheden Muninn. Virksomheden er opkaldt efter Munin, der er den ene af Odins to ravne. Odins ravne er i den nordiske mytologi kendt for at holde tæt øje med menneskenes verden, Midgård. Hver morgen sendte Odin ravnene ud, og hver aften vendte de tilbage og fortalte, hvad der skete hos menneskerne. Ligesom ravnene holder virksomheden Muninn også øje.
De holder ikke øje med menneskerne, men deres cybersikkerheds-værktøjer holder et vågent øje med, hvad der foregår på en virksomheds eller organisations netværk, og ligesom Odins ravne rapporterer Muninns sikkerhedsløsninger også tilbage, hvis der sker noget, som ikke burde ske, for derefter at sætte en stopper for et eventuelt angreb.
Virksomheden blev stiftet i 2016 af Andreas F. Wehowsky, der er uddannet fra Massachusetts Institute of Technology (M.I.T) i datalogi og rumfartsteknik, og Lars Thrane, der har en baggrund fra DTU og som iværksætter, hvor han blandt andet beskæftiger sig med satellitkommunikation og navigationssystemer.
"Muninn tilbyder softwareløsninger, der beskytter virksomheder og organisationer ved at monitorere den trafik, der foregår på deres netværk. Softwaren benytter kunstig intelligens, der kan hjælpe med at stoppe eventuelle angreb, mens de finder sted," siger Andreas F. Wehowsky.
Hackerangreb på skoler i Sønderjylland
Den 25. september rapporterede DR, at flere skoler i Sønderjylland har været udsat for et omfattende hackerangreb, hvor personfølsomme data, såsom CPR-numre, adresser og samtalenotater, er blevet lækket på det såkaldte "darknet." Hackerne bag angrebet kræver fem bitcoins, hvilket svarer til omtrent 1 mio. kr. i løsesum.
For Andreas F. Wehowsky illustrerer angrebet i Sønderjylland, hvorfor det er vigtigt at være på forkant med cyberkriminelle.
Derfor var han også interesseret i, om Muninn kunne have gjort en forskel, hvis skolerne havde brugt deres værktøjer.
"Da jeg hørte om angrebet i Sønderjylland, bad jeg vores cybersecurity-team om at se på, hvordan vores systemer ville have reageret på den type angreb, som skolerne var udsat for. Vores data viste, at Muninn ville have opfanget angrebet og alarmeret om, at der var et brud på sikkerheden," siger Andreas F. Wehowsky og tilføjer:
"Vi kunne have afværget det."
Angrebet i Sønderjylland foregik ved, at en inficeret computer kom på netværket, og derfra kunne hackerne få adgang til personfølsomme data.
"Vores løsning går ind og overvåger al trafik på netværket i en organisation. Hackere vil før eller siden sætte deres spor på netværket, og derfor vil vi opdage, hvis der er tegn på, at der foregår noget, som ikke burde foregå," siger Andreas F. Wehowsky.
Han påpeger, at et hackerangreb typisk foregår i forskellige faser. Typisk vil hackerne via en inficeret computer bevæge sig videre til andre enheder, hvorfra hackerne kan korrumpere eller stjæle data.
"Muninn tilbyder et effektivt redskab, der i realtid opdager de spor, hackerne sætter i netværket," siger Andreas F. Wehowsky. Han tilføjer:
"Hackernes angreb er typisk fjernstyret, så vores værktøjer vil opfatte tegn på, at der er trængt nogen ind, som forsøger at styre systemerne udefra. I tilfældet med skolerne i Sønderjylland ville vores systemer have alarmeret og lukket angrebet ned."
På tur til München
I sommers var Muninn sammen med DigitalLead og en række andre virksomheder på til Cyber Tech Market Discovery, der er arrangeret sammen med The Trade Counsel og Cyber Hub, i München.
På turen kunne virksomhederne møde potentielle partnere fra det digitale økosystem i Tyskland, få udvidet netværket, møde eksperter og få besøg af førende tyske virksomheder.
Alt sammen for at udforske det tyske marked og lære om dets karakteristika.