På Bloxhub i København var grønne digitale virksomheder inviteret til at møde repræsentanter fra kommuner og andre offentlige aktører. Målet var at finde matches, hvor virksomhedernes løsninger kan gøre en klimamæssig forskel.
I et fælles initiativ havde DigitalLead sammen med DI-Digital, Kommunernes Landsforening og Kombit arrangeret et møde mellem en bred vifte af virksomheder og offentlige aktører. Hensigten var at skabe en dybere forståelse for de unikke krav og problemer, som danske myndigheder og kommuner står overfor når klimahandleplaner skal omsættes til faktiske løsninger.
For der er nemlig store grønne gevinster at hente for kommuner og andre offentlige organisationer ved at bruge digitale løsninger, der har fokus på bæredygtighed.
DigitalLeads medlemmer var inviteret med til at holde korte oplæg om, hvordan deres produkt kan gøre en mærkbar forskel inden for flere forskellige områder.
Blandt de inviterede var CopenCloud, som tilbyder cloudlagring, der bruger væsentligt mindre energi end traditionelle cloudløsninger. Typoconsult, der er specialiseret i energibesparende hjemmesider, Neogrid Technologies, der har udviklet et intelligent system til styring af varmeforbrug, BeWo, som har skabt en datadrevet platform til ESG-rapportering og Monto, der står bag en innovativ udlejningsplatform, hvor man kan leje gear og grej fra andre brugere.
Efter de korte præsentationer fik repræsentanter fra blandt andet Staten og Kommunernes Indkøbsservice og fra en række kommuner mulighed for at spørge mere ind til de produkter og løsninger som virksomhederne præsenterede.
Speeddating mellem virksomheder og repræsentanter fra det offentlige
Det var dog ikke kun virksomheder, der inviteret til at holde oplæg. Blandt andet var Copenhagen Solutions Lab også inviteret. De er en innovationshub for smart city-initiativer i Københavns Kommune, og arbejder på tværs af kommunens forvaltninger og i samarbejde med virksomheder og videninstitutioner.
Copenhagen Solutions Lab gav indsigt i Københavns kommunes øgede fokus på klima i fremtidige indkøb. De understregede et stærkt ønske om at styrke samarbejdet med innovative virksomheder for at integrere bæredygtige løsninger i fremtidige kommunale projekter.
Alexandra Instituttet og Upcycling forum var også inviteret til at om deres projekt, der handler om at bruge såkalt Lidar teknologi i smartphones til at scanne bygninger for at finde genanvendelige byggematerialer, der kan bruges i nye byggerier. Projektet er der er støttet af DigitalLead.
Efter en kort pause var der lagt op til speeddating, hvor de fremmødte virksomheder blev sat i stævne med repræsentanter fra kommuner og offentlige aktører. De korte møder gav virksomhederne mulighed for at præsentere deres produkter, mens kommunerne og de offentlige aktører kunne se, hvor virksomhedernes løsninger ville kunne implementeres.
En af dem, der deltog i Speeddating var Thor Wowk Larsen fra BeWo, der har udviklet en løsning, der bruger kunstig intelligens til beregning af CO2-udledninger.
”Det var virkelig godt. Jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle forvente. Vores virksomhed har ingen erfaringer med at arbejde sammen med det offentlige. Det har været lidt et blindspot for os. Nu har vi fået aftaler, hvor vi kan komme ud og holde oplæg. Der er en åbenhed og villighed til at gå i dialog med os, og det virker til at flere kunne være interesseret i at investere i vores løsning” siger Thor Wowk Larsen.
Mathias Toftegård deltog også i speeddatingen. Han kommer fra virksomheden Vandbox, der laver intelligente vandingssystemer til grønne anlæg. Vandbox system tager højde for, hvor meget nedbør der kommer, og hvor meget fordampning der er. Dermed kan man få en mere effektiv vanding af grønne anlæg.
”Jeg er blevet positivt overrasket over speeddatingen, vi har oplevet rigtig god respons fra de aktører, der passer ind i vores interesseområde,” fortæller Mathias Toftegård.
Arrangementet blev afrundet med oplæg fra innovation manager hos DigitalLead, Sidsel Skovborg, der fortalte om mulighederne ved at søge softfunding hos DigitalLead til ens virksomhed eller projekt.
“Når vores virksomheder og medlemmer oplever åbenhed og adgang til markedet i et uformelt, men styret forløb, så er vi glade - så har vores arbejde med at stable arrangementet på benene været det værd. Det er vigtigt, at vi får sat partnere omkring den komplekse klimaudfordringer sammen, så dem der reelt skal løse problemet, har mulighed for det, på den måde bliver, der også udviklet og modnet nye ideer. Derfor holder vi endnu et arrangement i efteråret,” siger Sidsel Skovborg”