Ny konference skal sætte fokus på digital kortlægning af Danmarks underjordiske infrastruktur. Konferencen er arrangeret af DigitalLead i samarbejde med flere partnere og vil dykke ned i både muligheder og udfordringer i forbindelse med digital kortlægning.
Danmark har en lang tradition for at anvende teknologi og data til at styrke og udvikle samfundet. Derfor er DigitalLead med til at facilitere et projekt, der skal gøre det meget nemmere at kortlægge den infrastruktur, der ligger under jorden.
Projektet hedder Den Digitale Undergrund og er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, LE34 og en række entreprenører.
Projektet anvender LE34’s SmartSurvey-teknologi, der ved hjælp af smartphonekamera, AI og AR gør det nemt at få overblik over underjordiske kabler og infrastruktur. Ved at filme en åben ledningsgrav skabes en 3D-punktsky, som lagres i skyen og kan bruges af entreprenører ved byggearbejde.
Konferencen skal undersøge muligheder og udfordringer ved digital kortlægning
En digitaliseret kortlægning af vores underjordiske infrastruktur rummer store potentialer samt udfordringer. Derfor inviterer DigitalLead sammen med det Villum-Fonds finansierede projekt Algoritmer, Data og Demokrati til en konference 11. oktober, hvor der vil være fokus på projektet samt hvordan man kan bruge såkaldte digitale tvillinger af undergrunden til simuleringer, AI's potentiale til at genkende underjordiske objekter, dataanvendelse til risikominimering i energilagring og cybersikkerhedstrusler i forbindelse med digitalisering af kritisk infrastruktur.
Konferencen samler eksperter, praktikere og myndigheder til at udforske, diskutere og inspirere til nye veje for digitaliseringen af vores underjordiske infrastruktur:
"Konferencen er vigtig, fordi vi ser på alle aspekter af digitaliseringen af undergrunden - både hvordan vi bruger det og de potentielle fordele og risici, der er forbundet med digital kortlægning af vores infrastruktur," lyder det fra Lars Bodum, der er lektor på Aalborg Universitet og projektleder for Den Digitale Undergrund.
Teknologi med stort potentiale
Ifølge Lars Bodum rummer en digital kortlægning af underjordiske ledninger og rør betydelige fordele, da det forenkler processen og kan medvirke til store ressourcebesparelser ved nybyggeri.
"Når et område skal udvikles, kan teknologien hjælpe med at planlægge, hvordan man lettest byggemodner det. Man kan straks se, hvilken infrastruktur der er på plads, og hvad der skal opdateres, hvilket vil fremskynde processen," forklarer Lars Bodum og tilføjer, at digitaliseringen også giver gode muligheder for at teste forskellige påvirkninger af den underjordiske infrastruktur:
”Teknologien giver mulighed for at arbejde med digitale tvillinger og teste scenarier virtuelt. Det gør det muligt at lave simuleringer af, hvordan vores forsyning fungerer i forskellige situationer."
Men der melder sig også spørgsmål omkring sikkerhed, når man kortlægger kritisk infrastruktur. Derfor er sikkerhed også blandt de emner, der skal afdækkes på konferencen 11. oktober.
"Hvis vi ønsker en åben datastruktur og dele data, skal vi være opmærksomme på at undgå at udstille for meget. Sikkerhed er også en vigtig overvejelse, hvor der skal findes en balance,” lyder det fra Lars Bodum.
Lars Bodum forklarer, at teknologien er meget nem at anvende, fordi det blot kræver et kamera i en smartphone. Det betyder, at man meget hurtigt vil kunne få udbredt brugen af den. Derfor er det vigtigt, at der bliver fastlagt nogle klare regler for, hvordan man anvender og sikrer brugen af teknologien.
"Det er utroligt vigtigt, at vi får udbredt denne teknologi gennem samarbejde mellem myndigheder, aktører og videninstitutioner, samtidig med at borgerne inddrages, da de ofte bliver berørt. Med denne teknologi kan vi inkludere dem i processen,” siger Lars Bodum.
Du kan læse mere om konferencen og tilmelde dig HER .
Den Digitale Undergrund er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.