Med en digital tvilling kan man teste muligheder i et virtuelt miljø: "Det gør det muligt for virksomheder at eksperimentere med nye teknologier uden at slå sig”

Med en såkaldt digital tvilling kan virksomheder teste muligheder for optimering i et virtuelt miljø. Ifølge Armbolt AI betyder det, at man blandt andet kan teste optimering og energibesparelse uden indvirkning på virksomhedens produktion.

I Aalborg ligger virksomheden Armbolt AI, der specialiserer sig i en bred vifte af løsninger med kunstig intelligens til virksomheder. En af de løsninger, Armbolt AI arbejder med, er en såkaldt digital tvilling, der involverer at skabe en nøjagtig digital repræsentation af fysiske objekter eller processer i en virksomhed eller produktion.

Det betyder, at man får en digital sandkasse, hvor virksomheder virtuelt kan afprøve forskellige eksperimenter uden at afbryde driften.

"Det gør det muligt for virksomheder at eksperimentere med forskellige teknologier uden at slå sig. Det betyder, at man kan eksperimentere med optimering uden at standse produktionen. Med andre ord bliver det risikofrit for virksomheder at afprøve nye ting," siger CCO hos Armbolt AI, Jon Andersen.

Forudsigelse og planlægning

På Skagerrak Business Summit præsenterede Jon Andersen et oplæg om, hvordan man f.eks. kan bruge den digitale tvilling til at optimere energiforbrug og affaldshåndtering samtidig med at man sikrer en konkurrencedygtig pris og den lavest mulige CO2-udledning.

Oplægget tog udgangspunkt i de erfaringer, som Odense Renovation har opnået ved at implementere forsøg med den digitale tvilling.

Hos Odense Renovation ønsker man at gøre affaldshåndteringen mere miljøvenlig.

Store dele af husstandene i Odense bymidte er tilknyttet et centralt affaldsug, hvor affald suges væk via underjordiske rør.

I dag styres systemet automatisk af en såkaldt tømmeliste, men man ville udforske, om kunstig intelligens kan gøre tømningen både smartere og grønnere.

Ved hjælp af eksisterende data fra Odense Renovation blev der opstillet en model for, hvordan indkastene i affaldsuget fyldes i løbet af dagen. Herefter opsatte den digitale tvilling en model for, hvornår man bedst får tømt affaldsuget ud fra, hvor meget affald der kommer ind, i forhold til energipriser og i forhold til, hvornår energien er grønnest.

Dermed kan Odense Renovation sikre, at affaldet bliver afskaffet så miljøvenligt og økonomisk som muligt. Testen blev prøvekørt i fire dage og viste besparelser på mellem syv og 40 procent, og måske endda udsigt til endnu større besparelser i fremtiden.

Store muligheder
Ifølge Jon Andersen viser eksemplet fra Odense Renovation, at mulighederne med den digitale tvilling er store, når der skal optimeres inden for f.eks. grøn energi.

Men han mener også, at teknologier som den digitale tvilling rummer et hav af muligheder for danske virksomheder.

"Jeg tror på, at matematiske modeller og digitale tvillinger kommer til at være en afgørende faktor for dansk erhvervslivs konkurrenceevne," siger han.