DigitalLead-støttet projekt munder ud i ny virksomhed: HeyPipe skal hjælpe med at forhindre graveskader og spare samfundet millioner

Projektet Den Digitale Undergrund undersøgte, hvordan man ved hjælp af smartphones, kunstig intelligens og augmented reality kan kortlægge den infrastruktur, der ligger under jorden i Danmark. Projektet er afsluttet og har blandt andet resulteret i etableringen af virksomheden HeyPipe, der tilbyder en digital platform, hvor entreprenører og forsyningsselskaber nemt kan dele data og få overblik over den underjordiske infrastruktur.

Det blev kaldt redskabet for digitaliseringen af en hel sektor af Klimadatastyrelsens direktør, Rikke Hougaard Zeberg, da projektet Den Digitale Undergrund i november 2023 vandt styrelsens Grunddatapris.

I projektet brugte man LE34 SmartSurvey-teknologi, som ved hjælp af en almindelig smartphones kamera kombineret med kunstig intelligens og augmented reality (AR), gør det muligt at få et overblik over kabler og anden infrastruktur i undergrunden. Teknologien fungerer ved, at man filmer en kort sekvens af en åben ledningsgrav, hvorefter der dannes en 3D-punktsky, som lagres i skyen og kan tilgås af entreprenører, der kan bruge det, når de skal udføre bygge- og anlægsarbejde. Projektet bestod af et partnerskab mellem landinspektørfirmaet LE34, Aalborg Universitet samt en række entreprenørvirksomheder og forsyningsselskaber.

Selvom projektet for nu er afsluttet, lever løsningen videre i virksomheden HeyPipe, der er stiftet i fællesskab af forsyningsselskabet Aarhus Vand, entreprenørvirksomheden Arkil og LE34.

HeyPipe tilbyder nemlig en platform, hvor man kan dele og tilgå detaljerede 3D-billeder af, hvad der ligger under jorden.

”HeyPipe er udviklet i erkendelse af, at vi mangler et overblik over, hvad der ligger af infrastruktur i jorden,” forklarer Torbjørn Mandahl Pedersen, der er medstifter af HeyPipe og partner i LE34, og også var en del af projektet Den Digitale Undergrund.

Hvert år koster det nemlig det danske samfund dyrt i graveskader, hvor rør eller kabler bliver beskadiget. I 2016 vurderede Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, at graveskader over en tiårig periode ville koste omkring 2,8 milliarder kroner, svarende til cirka 280 millioner kroner om året. En ny rapport Klimadatastyrelsen har fået udarbejdet konkluderer at de samfundsøkonomiske konsekvenser ved graveskader overstiger 1,2 mia kroner om året. Det problem skal HeyPipe være med til at løse.

”HeyPipe er en digital platform til at dele viden om hvordan undergrunden ser ud, det er et redskab man kan bruge til at planlægge projekter og forberede gravearbejde, så man undgår uheld,” siger Torbjørn Mandahl Pedersen.

”På den måde kan man både spare tid og penge, når man skal udføre bygge- og anlægsarbejde,” tilføjer han.

Midler har været en katalysator

Ifølge Torbjørn Mandahl Pedersen har projektet Den Digitale Undergrund med DigitalLead gjort det muligt at stifte en ny virksomhed og samtidig få verificeret, at løsningen tilbyder en smartere måde at opsamle og dele data om, hvad der ligger af infrastruktur i undergrunden.

"Midlerne fra DigitalLead har gjort det muligt for os at fokusere på idéen, få den analyseret og få lov at udforske den. Det har været en kæmpe accelerator og en af grundene til, at vi turde kaste os ud i det med virksomheden,” siger Torbjørn Mandahl Pedersen.

Torbjørn Mandahl Pedersen forklarer, at HeyPipe markant kan sænke den tid det tager at få kortlagt, hvad der ligger i undergrunden, men at det kræver, at flere entreprenører og forsyningsselskaber kommer med ombord og stiller data til rådighed.

”Lige nu vurderer man, at det vil tage 100 år med traditionelle metoder at få kortlagt, hvad der ligger i undergrunden. Med HeyPipe vil vi kunne få det kortlagt på fem år, men det kræver, at vi får flere med på idéen.”

Men selvom der er et klart billede af, hvad potentialet er med HeyPipes platform og teknologien, er virksomheden stadig i den tidlige fase.

"Vi er stadig en nystartet virksomhed – nu skal vi bevise, at vi kan få kunder ombord. Alle siger, det er en god idé, og den tekniske platform er klar til at tage imod data."

Den Digitale Undergrund er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

1.png

DEB-logo_cmyk

EU

”Lige nu vurderer man, at det vil tage 100 år med traditionelle metoder at få kortlagt, hvad der ligger i undergrunden. Med HeyPipe vil vi kunne få det kortlagt på fem år, men det kræver, at vi får flere med på idéen.” 
- Torbjørn Mandahl Pedersen, medstifter af HeyPipe & partner i LE34