Otte SMV’er udviklede både nye løsninger og partnerskaber under et nyligt afsluttet sprintforløb hos Digital Energy Hub. Her stillede forsyningsselskabet TREFOR udfordringen og data til rådighed. Det har været en innovativ oplevelse, som har åbnet nye døre, lyder det fra deltagervirksomhed.
Partnerskab, grønne løsninger og nye forretningsmuligheder.
Det er nogle af de ting, som er kommet ud af det nyligt afsluttede innovationsprint i Digital Energy Hubs accelerationsprogram.
- Målet med sprintet har været at skabe en mulighed for mindre virksomheder, der ellers kan have svært ved at komme igennem til de store organisationer. Samtidig har vi villet innovere, skabe samarbejde og bidrage til løsningen af den grønne omstilling. Det hele må siges at være lykkes, siger Flemming Pors, Head of Innovation hos Center Denmark, som er projektleder på Digital Energy Hub.
Afsluttet i løvens hule
Sprintet blev for nyligt afsluttet med et Løvens Hule-pitchmøde. Her fremlagde de otte deltagende SMV’er deres bud på løsninger, der kan forbedre elnettets fleksibilitet. Forinden havde de arbejdet med udfordringen i 16 uger.
- Vi ser ind en fremtid med øget elektrificering, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling. Her vil vores elnet blive belastet væsentligt mere end i dag. Men hvis vi kan udnytte den eksisterende infrastruktur og intelligent kontrollere belastningsgraderne, kan nettet strækkes længere, siger Claus Urup, Eletrical Engineer hos forsyningsselskabet TREFOR, der definerede opgaven.
Han sad i ekspertpanelet sammen med repræsentanter fra Syddansk Universitet, Energy Cluster Denmark, DigitalLead, Center Denmark. De skulle tage stilling til, om løsningerne kunne sælges direkte til TREFOR eller videreudvikles gennem forskning, funding eller internationalisering.
Erfaring og netværk
Udover de konkrete muligheder for produktudvikling og -salg har sprintforløbet også givet SMV’erne adgang til interessante data og nye netværk.
- For os som ny virksomhed har sprintet været en god mulighed for at komme i dialog med en stor spiller inden for energiforsyning, et traditionelt set konservativt område. Samtidig har vi fået muligheden for at vise, hvad vi kan. Helt konkret opstod også et samarbejde med virksomheden LINC, som vi udviklede vores løsning i samarbejde med. Lige nu taler vi sammen om flere forskellige muligheder for samarbejde efter sprintet, siger Dominik Franjo Dominkovic, CEO hos deltagervirksomheden AI-nergy.
Den positive oplevelse bakkes op af Pranay Kirshen, CEO hos LINC.
- Vores hovedmotivation var at få en struktureret interaktion med TREFOR for at forstå deres behov. Derudover ville vi gerne finde andre typer virksomheder, som vi kan samarbejde med. Ved at deltage har vi fået udvidet vores netværk og vist nye interessante veje til finansieringsmuligheder. Det har helt sikkert været en innovativ oplevelse, siger Pranay Kirshen.
Friske øjne på aktuel udfordring
For TREFOR var sprintforløbet en kærkommen mulighed for at komme i dialog med flere mindre virksomheder. Samtidig fik forsyningsselskabet friske øjne og konkrete løsninger på en aktuel problemstilling.
- Med sprintet kunne vi arbejde med flere virksomheder, end der ville være i et almindeligt forskningsprojekt, hvor man forpligter sig over længere tid og med færre partnere. Derudover gjorde Center Danmark det nemt for os at deltage ved at facilitere forløbet og hjælpe deltagerne med at håndtere vores data, siger Claus Urup.
Flere sprint i fremtiden
Digital Energy Hub er et innovationsprojekt funded af Industriens Fond. Projektet har som formål at sætte data i praktisk anvendelse til at løse konkrete problemer i energi- og forsyningssektoren. Metoden er korte 16 ugers-sprinter.
Følg med på digitalenergyhub.com, når startups og mindre virksomheder inviteres til datadrevet samarbejde med giganter som Energinet, EWII & KMD.
Det næste sprint begynder den 12. april, hvor der er indledende møde og paneldebat. Der sker til DigitalLeads årsmøde. Her kan du både deltage fysisk og virtuelt.
Læs mere her: Er EU´s Data Spaces vejen frem for deling af data i dansk energi- & forsyningssektor?
Medfinansieret af Industriens Fond