De stigende krav til bæredygtighed og ansvarlighed sætter erhvervslivets ESG-regnskaber i fokus. Danske virksomheder står over for udfordringen med at dokumentere deres positive bidrag til miljøet – særligt inden for biodiversitet og økosystemer. Derfor er det afgørende, at virksomhederne ikke blot implementerer bæredygtige tiltag, men også kan måle og dokumentere deres effekt på en troværdig måde.
Et nyt projekt fra DigitalLead, i samarbejde med softwarevirksomhederne Plature og Uptime Development, skal bidrage til dette. Sammen udvikler de en digital løsning, der anvender billeddata fra vildtkameraer samt AI-teknologi til billedanalyse og databehandling for at dokumentere vildtbestande i naturen.
Løsningen skal gøre det lettere for virksomheder at dokumenterer virkningen af deres initiativer, som skal bidrage til bedre biodiversitet.
Det fortæller Per Rytter, der er stifter af Plature, som blandt andet har udviklet en jagtapp til registrering af nedlagt vildt.
”ESG-rapportering fylder meget for de store virksomheder, det her skal være et produkt, de kan bruge til at vise, at deres tiltag rent faktisk betyder noget for biodiversiteten,” siger Per Rytter og tilføjer:
"Det er svært at overvåge den slags uden en systematisk dataindsamling."
Kan give svar på alder og epidemier blandt råvildt
Per Rytter forklarer at billeddata bliver kørt gennem deres datacenter, hvor den bliver skannet med AI, der kan fortælle brugeren, hvilke vildt arter af råvildt der er i et givent område og hvor store bestandene er.
”I korte træk gør vi billederne til data, som kan analyseres, dermed kan vi levere data, som man kan bruge til at indføre tiltag, der øger bestanden,” siger Per Rytter.
Men det er ikke det eneste som løsningen kan håndtere.
Per Rytter fortæller at data fra vildtkameraerne også kan bruges til at spotte visse epidemier og sygdomme hos vildtbestanden.
"Det kan man se på pelsen af dyrene. AI løsningen er så detaljeret, at vi også kan analysere pelsen og dermed få information om dyrenes alder og deres kønssammensætning. Det gør det muligt at skabe bæredygtige bestande."
Ifølge Per Rytter har DigitalLead været afgørende for at projektet er blevet en realitet.
”DigitalLead har været virkelig gode, det har været vigtigt for os at få de her midler, ellers har vi ikke kunne skabe det her. Det giver os noget tryghed og mod på at lave projektet. Det har været et rigtig godt forløb og DigitalLead har forståelse for, hvad det er vi laver,” fortæller Per Rytter.