TechCircle, hvor DigitalLead er partner, arrangerede et IoT-kursus i Aarhus, der skulle gøre deltagerne klogere på teknologien. Målet med kurset var at give en dybdegående forståelse af teknologien, i stedet for blot at fokusere på de overordnede potentialer i teknologien.
TechCircle, hvor DigitalLead er partner, har i denne uge sammen med Aarhus Universitet og Ingeniørforeningen IDA, afholdt et kursus med fokus på IoT.
TechCircle er Midtjyllands digitale innovationshub. Hub'en skal sætte skub i udvikling og implementering af konkurrencedygtige, grønne og innovative digitale løsninger til gavn for små og mellemstore virksomheder, den offentlige sektor og borgere.
Kurset var designet til professionelle med en baggrund i computerteknik og havde til formål at gøre deltagerne klogere på, hvordan man anvender og udvikler IoT-systemer. Kurset skulle give deltagerne de nødvendige værktøjer til at designe og optimere IoT-løsninger.
Rune Hylsberg Jacobsen er professor ved Institut for Elektro- og Computerteknologi på Aarhus Universitet. Han er underviser på kurset og har været med til at tilrettelægge programmet. Her har målet været at skabe et kursus, der for alvor undersøger teknologien.
"Tanken med kurset er at skabe en dybdegående forståelse af IoT, som ikke blot kan findes på YouTube, men som henvender sig til industrien og offentlige virksomheder. Vi ønsker at gå i dybden med emnet,” forklarer Rune Hylsberg Jacobsen og tilføjer:
"Der er meget information om IoT derude, men efter min mening er den ofte overfladisk. Vi vil gerne se på, hvad der egentlig foregår 'inde i maskinen', i stedet for kun at fokusere på de overordnede potentialer i anvendelsen. Målet er at give deltagerne den viden, der gør det muligt at træffe informerede beslutninger, så vi ikke kun forstår, hvordan IoT fungerer, men også hvordan vi bygger og bruger det effektivt."
Flow af data, netværk og koncepter for fremtidens IoT
Kurset løb over tre dage, og hver dag havde et forskelligt fokus, så deltagerne kom hele vejen rundt om teknologien.
På den første dag på kurset var der fokus på at introducere de fundamentale koncepter, der er nødvendige for at forstå IoT-systemer. herunder flowet af data: Hvilke elementer der genererede data, hvordan disse data blev skabt, og hvordan de blev behandlet i netværket. Det inkluderede overvejelser omkring, hvordan data kunne transporteres og opbevares i netværk, f.eks. i en cloud-infrastruktur. Desuden undersøgte deltagerne på kurset, hvordan data blev analyseret, og hvordan man kan forstå de forskellige sammenhænge i IoT-systemets livscyklus – fra generering af data til lagring og analyse.
På anden dagen af kurset lå fokus netværk, især på hvordan netværk og trådløs kommunikation mellem enheder fungerer:
”Vi diskuterede, hvordan man kan overkomme udfordringer med støj og andre forstyrrelser i netværket, og hvordan teknologier som IPv6 kan hjælpe med at håndtere disse problemer,” forklarer Rune Hylsberg Jacobsen.
”På den tredje dag arbejdede vi med fremtidens koncepter, hvor vi især undersøgte sikkerheden for IoT. Vi kiggede på, hvad der gør IoT-systemer specielle i forhold til sikkerhed, og hvordan de adskiller sig fra klassiske IT-systemer, når det kommer til at beskytte data og enheder.”
Hvis du er interesseret i at høre mere om TechCircle, DigitalLead og de kurser, der udbydes kan du kontakte Senior Network Manager Anne-Mette Overdahl Kuijpers på aok@digitallead.dk
Du kan læse mere om TechCircle her: www.techcircle.dk
TechCircle er finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Den Europæiske Union.