En 5G-innovationshub skal finde nye muligheder og usecases for 5G teknologien. Bag innovationshubben står blandt andet FORCE Technology, DigitalLead og en lang række samarbejdspartnere, der tæller aktører fra både forsyningssiden og aftagere af teknologien. Hubben hedder Dansk 5G Innovation Hub & Testbed og skal styrke innovationen inden for 5G.
5G-teknologien har væsentlige fordele i forhold til 4G, herunder markant højere hastigheder og lavere latenstid, hvilket muliggør hurtigere respons og dataoverførsel. 5G kan også håndtere flere enheder samtidigt, hvilket forbedrer netværkets ydeevne i tætbefolkede områder og tilbyder øget stabilitet og pålidelighed. Desuden understøtter 5G avancerede teknologier som IoT, AR og VR, hvilket åbner et væld af nye muligheder for innovation.
Og det er netop her, at 5G-innovationshubben kommer ind i billedet. Innovationshubben sigter nemlig mod at skabe nye innovative kommercielle løsninger og samtidig fremme kommercialiseringen af 5G i Danmark.
Skal vise teknologiens potentialer
For 5G-teknologi kan nemlig skabe nye muligheder for danske virksomheder. Med udrulningen af 5G kan virksomheder udvikle og kommercialisere forskellige innovative løsninger, som f.eks. autonome robotter og droner, der kan komme til gavn i en lang række brancher og industrier. Men det kræver, at aktørerne, der arbejder med 5G, taler sammen og samarbejder.
"Økosystemet skal hænge bedre sammen, da det ikke altid er klart, hvilke potentialer teknologien rummer. Det skal innovationshubben hjælpe med. Den skal være med til at finde usecases for 5G,” forklarer Christian Kloch, der er IoT Tech Lead hos FORCE Technology, som har etableret hubben.
Skal skabe nye forretningsmuligheder
Ifølge Christian Kloch skal innovationshubben gøre det nemmere for virksomheder og aktører at samarbejde om nye løsninger:
”5G-innovationshubben skal forbinde parter i økosystemet, herunder teknologileverandører, operatører, netværksudbydere, leverandører af private netværk samt de myndigheder, der stiller frekvenser til rådighed. På den anden side er der også dem, der mangler enheder, der bruger 5G; det kan for eksempel være vindmølleproducenten, der skal bruge en drone til inspektion og vedligeholdelse af vindmøller.”
Hos DigitalLead ser man 5G-innovationshubben som en vigtig brik i at fremme innovationen inden for 5G og et sted, hvor nye forretningsmuligheder kan opstå for danske virksomheder.
”Det er et forum med mange forskellige partnere både fra industrien og fra videninstitutionerne, og derfor er det også et enormt interessant sted, hvor nye innovationer kan opstå mellem flere forskellige aktører,” fortæller Peter Møller, der er Senior Innovation Manager hos DigitalLead.
Internationalt samarbejde og muligheder
Innovationshubben startede i september 2023 og skal ikke blot fokusere på 5G-økosystemet i Danmark. Hubben samarbejder også med partnere i andre lande og arbejder på at udvide samarbejdet globalt.
"5G Innovation Hub adresserer det danske økosystem, men rækker også ud internationalt og samarbejder med internationale partnere. Hubben kan samle inspiration fra hele verden og skal give mening for både partnerne og deltagerne,” siger Christian Kloch.
Hvis du er interesseret i at høre mere om mulighederne ved 5G og Innovationshubben, er 5G Innovationshubben, DigitalLead og FORCE Technology klar til at hjælpe.
Partnere i 5G innovationshubben:
Samarbejdspartnere på forsyningssiden: Ericsson, Comcores, TDC NET, 3, Telenor, Telia Denmark, KM-Telecom, TDC Erhverv, Indesmatech, Tech Advisory Aps, SDFI, Rohde & Schwarz, Siemens.
Samarbejdspartnere på aftagersiden: Capra Robotics, WeFly, Geoteam, NNIT, Mediathand, Dansk Erhverv, Dansk Industri, KL, TV2, DR, NEP Group, Digital Lead, Matchday Production, Danish Crown, Minitech, Padborg Transportcenter, Vision Denmark.
Videninstitutioner:
DTU, KEA, SDU, AAU
Medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet.