34.000 unge har mistet en forælder: Nyt site skal hjælpe dem med deres sorg

Et samarbejdsprojekt hos DigitalLead blev startskuddet til et nyt onlinetilbud til sorgramte unge. ”Det er meget vigtigt, at unge føler sig mødt set og i deres sorg,” siger vicedirektør Karina Madsen fra Det Nationale Sorgcenter.

Cirka 34.000 danskere under 28 år har mistet en forælder. Af dem vil optil 20 procent få brug for professionel behandling til at håndterer deres sorg. Men for de resterende 27.200.600 kan også mindre støttetilbud hjælpe dem med at lære at leve med tabet.

De får snart en ny mulighed i form af et digitalt tilbud med navnet Viden om Sorg, som er målrettet sørgende unge.

Startskuddet til tilbuddet var et DigitalLead-støttet samarbejdsprojekt mellem Teknologisk Institut og Det Nationale Sorgcenter.

- Med bevillingen fik vi mulighed for at udvikle ideen til en pretotype – som vi så efterfølgende har fået fondsmidler til at udvikle til et egentligt digitalt tilbud. Med inddragelsen af Teknologisk Institut fik vi nogle digitaliseringskompetencer ind i organisationen, som vi ikke selv har. Og så har klyngens involvering givet os adgang til forskellige netværksgrupper og møder med nye samarbejdspartnere, siger Karina Madsen, vicedirektør i Det Nationale Center for Sorg.

Sammen om sorg

Det digitale tilbud – Viden om Sorg forventes at være klar i starten af 2024. Her vil der være viden og rådgivning til både de efterladte og til deres venner og familie, som kan have brug for hjælp til at støtte op. For at skabe det rigtige tilbud har Teknologisk Institut været i dialog med mere end 200 sorgramte unge.

- For de unge er det enormt vigtigt, at de bliver set og mødt i deres sorg. Og det kan sådan et site bidrage til. Både ved at tale direkte til de unge og ved at hjælpe de pårørende til at støtte de unge. For mange er død og sorg forsat et tabu, og de unge efterladte oplever, at det kan være svært at dele sorg med familie og venner, siger Karina Madsen.

- Vi arbejder derfor med to overordnede tematikken, nemlig ”Sammen om sorg” og ”Min sorg.” Sidstnævnte handler om at formidle viden om sorg, så den unge får viden og redskaber til at forstå sorgen.

Det brede netværk er essentielt

Hos DigitalLead glæder det den projektansvarlige Sidsel Skovborg, som er Senior Innovation Manager. Hun understreger, at klyngerne har en særlig vigtig opgave i løsningen af komplekse problemstillinger.

- Som klynge kan vi byde ind med bredt netværk hos både virksomheder, offentlige organisationer, videninstitutioner og alt derimellem. Det er nødvendigt, hvis vi skal lykkes med at løse de her komplekse udfordringer, som anerkendes hele vejen rundt. Især når der er tale Social Tech, som er et relativt nyt udviklingsområde inden for emnet mental sundhed, siger Sidsel Skovborg.

- Alene det, at vi har haft over 100 deltagere til vores faglige netværksarrangement om Social Tech, siger noget om, at der er et uforløst behov og potentiale, vi skal have opdyrket.

Læs mere om projektet her

For mere information

LinkedIn logo Sidsel Skovborg

Sidsel Skovborg

Senior Innovation Manager
+45 30 76 71 13
sis|digitallead.dk