Kunstig intelligens (AI) er en tværfaglig teknologi, hvor computere – på tværs af domæner – udfører komplekse opgaver, der kræver intelligens. Kunstig intelligens spænder derfor over mange discipliner såsom computer vision, machine learning, high-level planning og sprogteknologi (NLP).
Danmark har førende virksomheder og forskere inden for flere af disse områder. Mange virksomheder arbejder med at forstå mulighederne i de nye teknologier og metoder inden for AI, og hvordan AI vil ændre deres branche og være et afgørende konkurrenceparameter, og en nyligt annonceret satsning med et budget på 350 mio. kr. vil føre til åbningen af et nyt pionercenter på området i slutningen af 2021.
I takt med, at AI-teknologierne modnes, vil endnu flere virksomheder have mod på at afsøge konkrete muligheder for at anvende disse teknologier. Danske it-virksomheder udvikler allerede nu løsninger med kunstig intelligens til fx kundeservice med automatiserede chatbots og stemmegenkendelse, forudsigelse af nedbrud samt beslutningsstøtte til fx hurtigere og bedre diagnostik af patienter, men potentialet er langt større - faktisk har Danmark ved at udnytte potentialet i kunstig intelligens mulighed for at opnå en årlig BNP-vækst på 1,6 procentpoint frem mod 2030. (Kilde: An AI Nation. McKinsey & Company og Innovationsfonden, 2019).